5 Ağustos 2015 Çarşamba

Yahudiler ve Araplar Veganlık ve Hayvan Hakları İçin Birlikte Yürüdü



24 Temmuz Cuma günü 1,000'den fazla hayvan özgürlüğü aktivisti İsrail'in Haifa kentinde “Biz onların sesiyiz: Hayvanlar için bir araya geliyoruz.” sloganıyla yürüyüş yaptı.

Arap ve Yahudi aktivistlerin birlikte organize ettikleri bu yürüyüş, Kuzey İsrail'de iki topluluğun arasında süregelen dayanışmanın içinde anlamlı bir vurgu oldu. Bu bölgede iki topluluktan da vegan aktivistler son birkaç senedir birlikte çalışıyorlar.

Facebook üzerindeki etkinlikte 2,500 kişinin gidiyor olarak işaretlediği eylemin 3 temel amacı vardı: çiftlik hayvanlarının maruz kaldığı sömürü hakkında insanları bilinçlendirmek, İsrail'in kuzeyinde vegan aktivizmi canlandırmak ve iki topluluğun bütün ve eşit desteğini sunmasına imkan sağlayan büyük çaplı bir etkinlik oluşturmak.


Arapça ve İbranice yazılı dövizleri taşıyan vegan aktivistler.


Yürüyüşün iki organizatörü ile röportaj

The Vegan Woman” (Vegan Kadın) (röportajı yapan web sitesinin başlığı) etkinliğin iki organizatörüyle röportaj yapmanın muhteşem şansına sahip oldu: Sharbel Balloutine, öncü bir vegan aktivist, yazar ve Arap hayvan hakları kuruluşu olan “The Vegan Human” ın kurucusu; ve Shlomi Hillel bir hayvan özgürlüğü aktivisti ve “The Vegan North” un kurucusu.
 
Sharbel ve Shlomi, bu başarılı etkinlik için öncelikle sizi tebrik ediyoruz. Eminim siz de biliyorsunuz ki böyle bir dayanışma, dünyanın farklı yerlerinde pek çok insana da ilham kaynağı oldu ve hem veganlık hem de gelecekteki barış adına yapılan dayanışmalar için umut kaynağı oldu.
Geçen cuma gerçekleşen yürüyüşü meydana getiren Arap-Yahudi dayanışması hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
 
Shlomi: “Elbette. Vegan aktivizmi Kuzey İsrail'de son 10 yıldır gündemde. İlk yıllarında bilgi stantları ve broşürler aracılığı ile insanları bilinçlendirme üzerine çalışmalara odaklanılıyordu. 2012 yılında “The Vegan North” isimli bir grup kurduk. Sosyal medyanın gücüyle birlikte, etkinlikleri organize etmek ve yeni potansiyel aktivistlere ulaşmak çok daha kolaylaştı. Etkinliklerimiz meat-outlar, sergiler, eylemler ve sosyal aktivitileri kapsadı.
Etkinliklerimize ek olarak, bugün “The Vegan Human” olarak bilinen büyük çaplı Arap hayvan hakları grubu Sharpel'in ilham veren önderliğinde Kuzey İsrail'de çalışmalarına başladı. Etkinliklerinin başlangıcından itibaren iki grup arasında yakın bir dayanışma oluştu. Bu dayanışma Arap ve Yahudi semtlerinde ortak eylemleri doğurdu. Ve iki topluluk arasında sıkı arkadaşlıklar kuruldu. Bu arkadaşlıklar, diğer değerli eylemlerin arasında, geçen Cuma gerçekleştirilen başarılı yürüyüşe de imza attı.


Etkinliğin iki organizatörü: Sharbel Balloutine (sol) and Shlomi Hillel (sağ).

Sizce dinlerin, kültürlerin ve politik görüşlerin farklı olması sizin aktivizminizde gerginlik yaratıyor mu? Eğer öyleyse bu gerginliği nasıl yönetiyorsunuz, ya da ulaştırmak istediğiniz mesaj ne?

Sharbel: “Aslında aramızda çok az gerginlik hissettik, ve bu gerginlik ortaya çıktığında birbirimize bir araya gelmemizin önemini anımsattık: yeryüzündeki en çok sömürülen canlılar, yani hayvanlar için bir aradayız.
Geçen cuma ortaya koyduğumuz eylem bunun şahane bir örneği: Araplar ve Yahudiler tüm erkeklerin ve kadınların eşit olduğunu ve her birimizin tüm dünyaya bedel olduğunu belirtmek için bir araya geliyor. Her bir inek tüm dünyaya bedel, her bir domuz tüm dünyaya bedel, damarlarında kan gezinen, nefes alabilen, acı çekme ve sevme yetisine sahip olan diğer tüm canlılar gibi. Bir canlının bir başkasından daha değerli olabileceği kanısını değiştirmeyi hedefliyoruz, biri diğerinden sadece daha zayıf diye sömürülmesinin haklı görülebileceği kanısını.
İnsanlar bu mesajı almamak için direnebilir ama bu mesajın duyulmasını bir şekilde sağlamak için birlikte mücadele ediyoruz. Onlar acı çektikçe biz onların sesi olarak uğraşmaya devam edeceğiz.



Sizce bu yürüyüş başarılı oldu mu?

Shlomi: “Yürüyüş olağanüstüydü, duygulu ve eşsiz bir etkinlikti ve bir parçası olduğum için onur ve gurur duydum. Ne kadar etkili olduğunu kestirmek zor. Bu eylem hepimiz için geçerli olan etik ilkeleri ve adaleti savunmak adına hemen herkesin bir araya gelebileceğini kelimenin gerçek anlamıyla gözler önüne serdi. Bence hayvan hakları meselesi insan haklarının doğrudan kapsamının içindedir çünkü bu hakları savunarak adalet, merhamet ve barışı da savunuyoruz. Bence yürüyüş bu değerli yansıttı ve kolektif belleğimizde uzun bir zaman yer edecek.

Eğer okuyuculara bir mesaj bırakmak isteseydiniz, bu ne olurdu?

Sharbel: “Katledilen her can, tüm insanlığa şiddettir.”
Shlomi: “Hayvan sömürüsünün hiçbir savunusu olamaz. Öldürmenin ve gereksiz acı vermenin yanlış olduğunu düşünüyorsanız, vegan olmalısınız.


Sharbel ve Shlomi, ilham verici bu röportaj içn, sizin ve diğer veganların emekleri için çok teşekkür ederim. Dilerim mesajlarınız çok uzaklara dahi ulaşır ve pek çok insanın hem kalbine hem de zihnine dokunur.

Kaynak: http://www.theveganwoman.com/jews-and-arabs-march-together-for-veganism-and-animal-rights/
Çeviri: D. Ferahi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder