28 Aralık 2014 Pazar

Ayı Safrası Çiftlikleri



Çin’de safra çiftliklerinde 10.000’den fazla ayı esaret altında tutuluyor, Vietnam’da ise yaklaşık 2,400 ayı aynı kaderi paylaşıyor. Ayılardan düzenli olarak safraları alınıyor, bu safra hem geleneksel tedavi yöntemlerinde hem de ev eşyalarında kullanılıyor.

Safra, çeşitli acı veren tekniklerle elde ediliyor ve bu teknikler ayılarda büyük çapta enfeksiyona yol açıyor. Ayı safrası için çok sayıda etkili bitkisel ve sentetik alternatif bulunmasına rağmen bu korkunç uygulama halen devam ediyor.

Bu çiftliklerde ayılar daracık kafeslerde tutuluyor. Çin’debu kafesler o kadar küçük ki ayılar dört ayak üstüne kalkamıyor ve dönemiyorlar. Bazı ayılar henüz bir yavruyken kafese konuyor ve ömürlerini bu kafeslerde geçiriyorlar. Bazıları 30 yıla varan süreler boyunca esareti yaşıyor. Bu ayılar hayatları boyunca açlık ve susuzluk çekiyor, ve onları öldüren pek çok hastalıkla ve tümörlerle yaşıyorlar.

Ayı safrası geleneksel Asya tedavi yöntemi olarak bin yıllar boyunca kullanıldı. Eskiden avlanan ayıların safra keseleri kesilerek içinden safrası alınırdı. Fakat 1980’lerde bu yöntem bir endüstriye dönüştü ve ayıların hayatı boyutları safraları alınmaya başlandı, bunun için de kafeslerde esir tutulmaya başladılar.

Bu uygulama Vietnam’da illegal olmasına rağmen talep halen devam ettiği için illegal bir şekilde sürdürülüyor. Çin’de ise hala legal statüde.

Bu çiftliklerin kapatılmasını talep eden iki imza kampanyası linki:

Sabah gazetesinin 16 Eylül 2013 tarihli haberinde, bu çiftliklerden birinde işkence gören ayının önce yavrusunu öldürdüğü sonra da intihar ettiği yer alıyor: http://www.sabah.com.tr/dunya/2013/09/16/ayinin-intihari

Çeviri: D. Ferahi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder